Ce fel de cuvânt este „frumos”? O interjecție.

Ludwig Wittgenstein (1889-1951) a fost un filosof austriac, care a scris și a predat în principal la Universitatea Cambridge din Anglia. A fost unul dintre cei mai influenți filozofi ai secolului al XX-lea, cu contribuții importante in filosofia limbajului. Wittgenstein s-a născut la Viena într-o familie foarte bogată, majoritar evreiască. A scris prima sa carte („Tractatus Logico-Philosophicus”) ca soldat în armata austriacă, finalizând-o ​​în lagărul de prizonieri. Această carte foarte scurtă a fost publicată la vârsta de 22 de ani și l-a făcut celebru în domeniul filosofiei. Ulterior a părăsit mediul academic și a lucrat ca profesor și grădinar într-un sat austriac izolat. S-a întors în 1929 la Cambridge pentru a dezvolta un alt tip de abordare filosofică. care include celebra sa carte „Cercetări filosofice” (publicată după moartea sa în 1953), precum și textul de mai jos.

Următoarele pasaje sunt adaptate din notele de curs ale studenților la un curs susținut de Wittgenstein la Universitatea Cambridge în 1938 (publicat în limba engleză sub numele de „Lectures and Conversations – on Aesthetics, Psychology and Religious Beliefs”).

       În viziunea lui Wittgenstein, pentru a înțelege semnificația unui cuvânt (cum ar fi „frumos”), trebuie să examinăm modul în care oamenii îl folosesc în conversațiile obișnuite. Fiecare cuvânt este asociat cu gesturi caracteristice, expresii faciale, comportamente, interacțiuni, circumstanțe – sau ceea ce Wittgenstein numește „un joc de limbaj”. Prin urmare, pentru a înțelege ce înseamnă „frumos”, trebuie să înțelegem jocul de limbaj din jurul acestui cuvânt.

       Cuvântul „frumos” este un adjectiv, dar când îi examinăm jocul de limbaj ne dăm seama că oamenii nu îl folosesc pentru a se referi la o anumită calitate, cum ar fi „pătrat”, „roșu” sau „mare”. Wittgenstein susține că acest cuvânt funcționează ca o interjecție similară cu „Wow!” sau „Super!”

       Wittgenstein susține, de asemenea, că „frumos” nu este foarte important în jocul de limbaj al aprecierii estetice. Când evaluăm o pictură, analizăm o poezie sau admirăm o rochie – nu ne concentrăm pe „frumusețe”, ci mai degrabă pe ceea ce este corect sau exact din punct de vedere estetic.

1. Subiectul Esteticii este vast și înțeles complet greșit, din câte văd. Utilizarea cuvintelor precum „frumos” este mai probabil să fie înțeleasă greșit decât utilizarea altor cuvinte, dacă ne uităm la forma lingvistică a propozițiilor în care apare. „Frumos” este un adjectiv, deci sunteți înclinat să spuneți: „Acest lucru are o anumită calitate, calitatea de a fi frumos”.

4. Am comparat adesea limbajul cu o cutie de unelte, care conține un ciocan, o daltă, chibrituri, cuie, șuruburi, lipici. Nu întâmplător toate aceste lucruri au fost puse laolaltă – dar există diferențe importante între diferitele unelte – sunt folosite într-o familie de moduri – deși nimic nu ar putea fi mai diferit decât lipiciul și dalta. Suntem surprinși constant de modul în care limbajul ne păcălește atunci când intrăm într-un domeniu nou.

 5. […] Dacă vă întrebați cum învață un copil cuvintele „frumos”, „bine” etc., veți descoperi că le învață aproximativ ca interjecții. („Frumos” este un cuvânt despre care e ciudat să vorbim pentru că nu este folosit aproape niciodată.) […]

Ce face din cuvânt o interjecție de aprobare? Jocul în care apare, nu forma gramaticală a cuvintelor. Limba face parte dintr-un grup mare de activități – vorbirea, scrisul, călătoria cu autobuzul, întâlnirea cu o persoană etc. Ar trebui să ne concentrăm nu pe cuvintele „bun” sau „frumos” – nu sunt deloc speciale, în general doar subiect și predicat („Acesta este frumos”), ci pe împrejurările în care sunt spuse; pe situațiile enorm de complicate în care își găsește un loc expresia estetică. Iar expresia în sine are un rol aproape neglijabil.

7. Un aspect caracteristic al limbii noastre este că un număr mare de cuvinte care sunt folosite în contexte estetice sunt adjective – „bine”, „minunat” etc. Dar putem vedea că acest lucru nu este nicidecum necesar. Ați văzut că au fost folosite mai întâi ca interjecții. Ar conta dacă în loc să spun „Este minunat!”, aș spune „Ah!” și aș zâmbi sau pur și simplu mi-aș pune mâna pe stomac?

 8. Este remarcabil că în viața reală, atunci când se fac observații uzuale, adjectivele estetice precum „frumos” sau „bun” nu joacă aproape niciun rol. Sunt folosite adjectivele estetice într-o critică muzicală? Spunem: „Uită-te la această tranziție” sau: „Fragmentul de acesta este incoerent”. Sau spunem în critica poetică: „Utilizarea sa de imagini sale este precisă”. Cuvintele pe care le folosim sunt mai asemănătoare cu „bun” și „corect” decât cu „frumos” și „minunat”.

13. Ce spune o persoană când probează un costum la croitorie? „Asta e lungimea potrivită”, „E prea scurt”, „E prea strâmt”. Cuvintele de aprobare nu joacă niciun rol, deși va părea mulțumit când haina i se va potri. În loc de „E prea scurt”, aș putea spune „Uite!” Sau în loc de „Corect” aș putea spune „Lasă-l așa cum este”. Un croitor bun ar putea să nu folosească deloc cuvinte, ci doar să facă un semn pe haină. Cum îmi arăt aprobarea unui costum? În principal, purtându-l des, îmi place când îl văd etc.

 35. Pentru a clarifica cuvintele estetice, trebuie să descriem moduri de a trăi. Credem că trebuie să vorbim despre judecata estetică ca „Aceasta este frumoasă”, dar în judecata estetică nu găsim deloc aceste cuvinte. Aceste cuvinte sunt folosite ca gesturi, însoțind o activitate complicată.

Notă / Copyright note: Materialul din această secțiune provine din portalul PHILO-PRACTICE AGORA cu acordul expres al fondatorilor / The materials from this section are taken from the PHILO-PRACTICE AGORA with the express consent of the founders.