Prietenii stau umăr la umăr

C.S. Lewis (1898-1963) a fost un romancier și gânditor englez. Deși este cunoscut mai ales pentru fanteziile sale și romanele științifico-fantastice (precum Cronicile din Narnia), a fost și profesor de filosofie și engleză la Universitatea Oxford și Universitatea Cambridge.

Citatele pe care le veți găsi aici despre prietenie, din operele lui Lewis și ale altora, sunt un bun punct de plecare pentru a reflecta la semnificația prieteniei. Nu trebuie neapărat să fim de acord cu ceea ce au spus acei filosofi – un text filosofic profund ne poate inspira să gândim mai profund chiar dacă nu suntem de acord cu el.

C.S. Lewis sugerează mai multe caracteristici ale prieteniei: prietenii împărtășesc un interes comun, stau umăr cu umăr în fața unui subiect comun, nu sunt gelosi unul pe celălalt, sunt separați de restul lumii, nu sunt interesați treburile private reciproce și așa mai departe.

Desigur, acest lucru poate fi diferit de propria voastră înțelegere a ceea ce înseamnă prietenia. Care este, deci, modul în care înțelegeți prietenia?

Iată o modalitate de a răspunde la această întrebare: parcurgeți textul lui Lewis, propozitie după propoziție și, ori de câte ori este necesar, schimbați cuvintele pentru a le potrivi propriei păreri. Rezultatul va fi un nou text filosofic format din propozițiile originale ale lui Lewis, dar corectat de dumneavoastră. Va avea aceeași structură generală a textului original al lui Lewis, dar acum va exprima propria voastră înțelegere a ceea ce înseamnă prietenia.

Următorul citat este adaptat din cartea lui Lewis The Four Loves (Cele patru feluri de dragoste)(1960), în care discută despre Storge (legătura de empatie), Philia (legătura de prietenie), Eros (legătura erotică) și Agape (dragostea caritabila).

Pentru antici, prietenia părea cea mai fericită și mai deplin umana dintre toate iubirile, coroana vieții și școala virtuții. Lumea modernă, în comparație, o ignoră.

[…] Putem avea iubire erotică și prietenie pentru aceeași persoană, totuși, într-un fel, nimic nu este mai departe de prietenie decât o relație de dragoste. Cei care se iubesc vorbesc întotdeauna despre dragostea lor; Prietenii nu vorbesc aproape niciodată despre Prietenia lor. Iubitii sunt în mod normal față în față, absorbiți unul de celălalt; Prietenii sunt cot la cot, absorbiți de un interes comun. Mai presus de toate, Eros (cât durează) se manifesta neapărat doar între două persoane. Dar doi nu este numărul necesar în Prietenie, nici măcar nu este cel mai bun … Prin urmare, Prietenia adevărată este tipul de iubire cel mai lipsit de gelozie. Doi prieteni sunt încântați să li se alăture un al treilea prieten și trei de un al patrulea, dar numai dacă noul venit este în măsură să devină un prieten adevărat.

[…] Prietenia ia naștere din simpla companie atunci când două sau mai multe persoane descoperă că au în comun o anumită perspectivă sau un interes, sau chiar un gust, pe care alți oameni nu îl împărtășesc și pe care fiecare dintre ei l-a crezut ca fiind propria sa comoară unică (sau povară). Expresia tipică pentru incepûtul Prieteniei ar fi ceva de genul: „Cum? Și tu? Am crezut că sunt singurul. ”

[…] Iubiții caută intimitate. Prietenii găsesc această singurătate a lor, această barieră între ei și mulțime, indiferent dacă doresc sau nu.

[…] În acest fel de iubire, așa cum a spus Emerson, “Mă iubești? Înseamnă Vezi același adevăr? – Sau cel puțin, Îți pasă de același adevăr? Persoana care este de acord cu noi că o întrebare, care este ignorată de alții, are o mare importanță, poate fi Prietenul nostru. Nu este necesar să fie de acord cu noi în privința răspunsului.

[…] Când cei doi oameni care descoperă că se află pe același drum secret sunt de sexe diferite, prietenia care apare între ei poate trece foarte ușor în dragoste erotică … Și invers, dragostea erotică poate duce la Prietenie între iubiți … coexistența Prieteniei cu Erosul ne poate ajuta să ne dăm seama că Prietenia este în realitate un fel de dragoste și chiar o dragoste la fel de mare ca Erosul.

[…] Prietenia, spre deosebire de Eros, nu este curioasă. Devii prietenul unei persoane fără să știi sau să-ți pese dacă este căsătorită sau celibatară sau cum își câștigă existența. Ce legătură au toate aceste chestiuni cu adevărata întrebare: “Vezi același adevăr?” Într-un adevărat cerc de prieteni, fiecare om este pur și simplu ceea ce este: nu reprezintă altceva decât el însuși … Eros va avea trupuri goale; Prietenia personalități dezvelite.

Iubitii sunt în mod normal față în față, absorbiți unul de celălalt; Prietenii sunt cot la cot, absorbiți de un interes comun.

Notă / Copyright note: Materialul din această secțiune provine din portalul PHILO-PRACTICE AGORA cu acordul expres al fondatorilor / The materials from this section are taken from the PHILO-PRACTICE AGORA with the express consent of the founders.