O problemă de reflecție: CE ESTE DRAGOSTEA ROMANTICĂ?

– Dragostea romantică este un fel de pasiune, nu-i așa?

– Oare? Vecinul meu adolescent o place foarte mult pe actrița de film Julie Christie. A văzut-o jucând în „Dr. Zhivago”, iar acum este îndrăgostit de ea.

– Nu asta am vrut să spun. Acesta este un film vechi, iar Julie Christie trebuie să fie deja o doamnă în vârstă. Vecinul tău adolescent este îndrăgostit de propria imaginație, nu de ea. Nu poți iubi cu adevărat pe cineva pe care nu-l cunoști!

– Vecina își cunoaște foarte bine soțul. Și se folosește de aceste cunoștințe pentru a-l umili. Râde de poeziile pe care el le scrie. Îl face „prost” de față cu alții. Și totuși, este îndrăgostită de el. Uneori noaptea, îi aud cum fac dragoste sălbatică.

– Nu, nu, și aceasta este o iubire distorsionată. Pasiunea și cunoașterea fără respect reciproc nu reprezintă dragoste adevărată.

– Există un cuplu tânăr care trăiește peste drum. În fiecare seară îi văd pe amândoi stând liniștiți pe verandă. Uneori se țin de mână. Uneori ea îi citește câteva rânduri din revistă, iar el ascultă și zâmbește. Apoi își beau ceaiul în tăcere, ascultând păsările sau uitându-se la plantele din grădina lor.

– Minunat! Aceasta mi se pare a fi dragostea adevărată!

– Probabil. Dar este atât de liniștit, o rutină – fără emoție, fără multă pasiune.

– Bine, înțeleg ce vrei să spui. Dar dacă dragostea romantică nu este neapărat pasiune, atunci ce este?

Notă / Copyright note: Materialul din această secțiune provine din portalul PHILO-PRACTICE AGORA cu acordul expres al fondatorilor / The materials from this section are taken from the PHILO-PRACTICE AGORA with the express consent of the founders.